School of Insights

  • Home
  • Onderzoek
    • B2B
    • Consumenten
    • Onderwijs
    • Klanten aan het woord
  • Coaching
    • Voor professionals
    • Voor werkgevers
  • Over School of Insights
    • Team onderzoek
    • Over coach Lore
  • Blog
  • Contact

Marktonderzoek en de kracht van eenvoud

21 december 2012 door Lore Elzinga Reageer

ConferentiezaalTijdens een vakantiedag gaan we met onze kinderen naar een nieuwe speeltuin vlakbij de hei. Het is een mooie plek, met houten huisjes, klimtoestellen en een tokkelbaan. In de ochtend heeft het heel hard geregend, dus er liggen nogal wat plassen. De kinderen vliegen als eerste op de speelhuisjes af, maar na 5 minuten zijn ze in de plassen te vinden. Lekker stampen, met stokken en steentjes gooien en nat worden. Zoveel mooie speeltoestellen, maar banjeren door plassen is het allerleukste!

De kinderen beleven de plas alsof het een zee is, compleet met vissen, golven en zeemonsters. Een enorme beleving van iets heel eenvoudigs. Ook volwassen kunnen een beleving creëren door eenvoud toe te passen. Hoe kan jij gebruik maken van de kracht van eenvoud?

Een stroom aan informatie leidt af

Nu alles ingewikkelder is geworden in ons dagelijks leven, zijn steeds meer mensen op zoek naar eenvoud. Privé, maar ook in werksituaties. Door de enorme hoeveelheid aan informatie en beperkte tijd willen mensen graag snel inzicht in de essentie van de boodschap.

Dit geldt ook voor marktonderzoek en klantinzicht. Te vaak komt het nog voor dat presentaties over onderzoeken langdradig, saai en niet ‘to the point’ zijn, met een warrige brei aan data. De conclusies van het onderzoek komen niet over, er is een overdaad aan context en de toehoorders hadden hun tijd beter kunnen besteden. Dat is jammer en niet nodig!

Een krachtig verhaal bereik je zo

Door eenvoudig, helder en simpel te communiceren kun je je boodschap krachtig overbrengen. Met eenvoud beperk je je tot de kern van de boodschap. Dit is ook mogelijk bij complexe onderwerpen. Met de volgende twee tips zorg jij voor een krachtige boodschap die niemand meer vergeet:

Tip 1: het gaat om de conclusie

Bedenk wat de hoofdconclusies van het onderzoek zijn en waarom deze belangrijk zijn. Alle sheets in je presentatie moeten herleiden naar de hoofdconclusies. Geef zo min mogelijk extra informatie, die kan afleiden van de essentie, zo onthouden je toehoorders je verhaal beter. Begin bijvoorbeeld nooit een presentatie met de opzet van je onderzoek, maar plaats dit in de bijlage. Hou het eenvoudig, beperk je tot de essentie. Hoe jij je onderzoek hebt uitgevoerd is nooit de essentie.

Tip 2: een beeld zegt meer dan 1.000 saaie cijfers

Maak je grafieken zo simpel mogelijk zodat de conclusie direct duidelijk is. Beperk de context. Verwijder alle overbodige informatie. Gebruik daarnaast zo min mogelijk tekst en maak gebruik van beelden. Dit kunnen grafieken zijn, maar ook foto’s (ja, ook in een rapportage van een marktonderzoek!). Plaatjes worden beter onthouden dan tekst. Daarnaast voegt tekst meestal weinig toe omdat je dit al vertelt. Beelden die je verhaal ondersteunen met maximaal één zin op de sheet maken je presentatie krachtig.

Maak een beleving van je presentatie

Door je te beperken tot je kernboodschap en veel visuele beelden te gebruiken staat je presentatie als een huis. Je boodschap wordt sneller begrepen en is aantrekkelijk voor je toehoorders. Doordat beelden emotie oproepen wordt je presentatie een beleving. Net als de kinderen waarvoor de plas een zee is geworden. Ook jij hebt het in je om op een andere manier te presenteren. Maak gebruik van de kracht van eenvoud en maak van je verhaal een belevenis om nooit meer te vergeten.

 

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Blog berichten

  • 5 trends voor marketing- en communicatieprofessionals in het onderwijs
  • Net Promoter 3.0: earned growth rate
  • De dilemma’s van burgerparticipatie
  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
  • Controle met onderzoek?

Tag Cloud

aanbevelen analyse communicatie community continu onderzoek customer journey data analyse enquete fans innovatie iso-certificering ISO 9001 klantbehoefte klantbehoeften klantbeleving klantbinding klant centraal klantcontact klantgericht klantgerichtheid klantinzicht klantkennis klantonderzoek klantpanel klanttevredenheid klanttevredenheidsonderzoek kwalitatief onderzoek management marketing marktonderzoek meten mobiel onderzoek mobile research Net Promoter Score nps onderzoeksmethode onderzoeksrapport online enquete online onderzoek online vragenlijst promoters superpromoters sustainable experience trends vragenlijst

Copyright © 2023 · School of Insights · Webdesign: Kleurpunt.nl