School of Insights

  • Home
  • Onderzoek
    • B2B
    • Consumenten
    • Onderwijs
    • Klanten aan het woord
  • Coaching
    • Voor professionals
    • Voor werkgevers
  • Over School of Insights
    • Team onderzoek
    • Over coach Lore
  • Blog
  • Contact

Hoe beweeg je klanten om hun mening te geven?

29 mei 2017 door Lore Elzinga Reageer

Ik schreef het al eens eerder: “Wie vult zo’n vragenlijst nu nog in?” De respons op vragenlijsten wordt steeds lager. Consumenten, klanten en respondenten veranderen mee met de snelle ontwikkelingen. Maar bedrijven niet. Zij blijven lange, saaie en traditionele onderzoeken sturen. Vorige week was ik bij een Trend-event van Branddoctors en Aafje Nijman (trendwatcher). Zij gaven ons een kijkje in de toekomst en concrete handvatten om trends toe te passen in je werk. Ik stelde de vraag: “Hoe beweeg je mensen om hun mening te geven over producten en/of diensten?”

Samen met andere deelnemers van het event hebben we vanuit de trends antwoord gegeven op deze vraag. Hierbij een selectie van trends die van toepassing zijn op dit onderwerp en ideeën om klanten te bewegen om hun mening te geven.

Argumenten om te overtuigen

Macht

Trend: de consument wil macht hebben. Door de consument mee te laten denken en/of hun mening te laten geven, kunnen ze invloed uitoefenen op producten en diensten van bedrijven. Daarmee krijgen ze macht.

Een betere samenleving

Trend: er is behoefte aan een betere samenleving, mensen maken zich hoorbaar en strijdbaar. Door je mening te geven, draag je bij aan een betere wereld, bouw je mee aan de toekomst en kun je pionier van de nieuwe wereld worden.

Bewuster consumeren

Trend: consumenten gaan bewuster consumeren. Hoe meer meningen er van anderen openbaar zijn (bijvoorbeeld in online reviews), hoe beter consumenten een bewuste keuze kunnen maken voor producten en/of diensten.

Heldendom is binnen handbereik

Trend: heldendom is binnen handbereik. Zoals Nike in reclames laat zien dat iedereen een held kan zijn. Iemand die zijn mening geeft, kun je ook op een voetstuk zetten. Zorg ervoor dat iedereen het gevoel krijgt een belangrijke bijdrage te leveren. Ook kun je leuke, grappige, goede ideeën eruit lichten en ze zelf door de mensen laten vertellen in bijvoorbeeld filmpjes. Hiermee geef je mensen ook een podium.

Doelgroep

Iedereen doet mee

Trend: alles wordt gelijkgesteld. Zorg ervoor dat alle klanten en stakeholders hun mening kunnen geven en behandel alle meningen gelijk. Zorg ervoor dat iedereen een podium krijgt.

Maak gebruik van influencers

Trend: personen worden groter dan merken. Niet de modellen van Dolce & Gabbana lopen de show, maar de online influencers. Maak gebruik van influencers om bijvoorbeeld meningen van (grote) groepen mensen te verzamelen.

Vorm

Extreem en snel

Trend: alles gaat in extreme mate (over de top) en snel. Stel snelle, korte en uitdagende vragen. Stel eens op een hele andere manier vragen, bijvoorbeeld via WhatssApp.

Maak echt contact

Trend: men zoekt naar verbinding en contact. Maak onderzoek persoonlijk en zorg voor een dialoog (in plaats van te zenden). Verzin creatieve manieren waarop respondenten iets terug kunnen krijgen (bijvoorbeeld bijdragen aan een verbeterde dienst waar ze ook zelf iets van merken).

Op maat en persoonlijk

Trend: we leven in een eigen ‘bubble’. Je ziet alleen wat er in jouw wereld past. Wat jij op Facebook ziet, zien anderen weer anders. Ontdek de ‘bubble’ van je doelgroep of maak het zo persoonlijk dat het direct aanspreekt.

Met humor en emotie

Trends: humor en emotie worden ingezet bij ‘zwaardere’ onderwerpen. Gebruik humor en speel in op emotie om mensen te overtuigen. Maak bijvoorbeeld gebruik van beelden/iconen met humor of gebruik elementen uit de gamification.

Inzichten

Er is verlangen naar vertrouwen

Trend: er is verlangen naar vertrouwen. Geef vertrouwen door ‘eerlijke’ communicatie en te doen wat je belooft. Laat weten wat je met de meningen doet en doe dit ook daadwerkelijk.

Gebruik de macht van consumenten om vertrouwen te winnen

Kortom: geef alle betrokken een podium en daarmee macht. Hierdoor kan men meewerken aan bewustere consumptie en een betere samenleving. Doe dit met korte, uitdagende vragen met humor en emotie waarmee je persoonlijk contact maakt. Dit geeft vertrouwen en dat is waar iedereen naar op zoek is!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Blog berichten

  • 5 trends voor marketing- en communicatieprofessionals in het onderwijs
  • Net Promoter 3.0: earned growth rate
  • De dilemma’s van burgerparticipatie
  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
  • Controle met onderzoek?

Tag Cloud

aanbevelen big data communicatie continu onderzoek continu verbeteren customer journey data analyse enquete fans innovatie iso-certificering ISO 9001 klantbehoefte klantbehoeften klantbeleving klantbinding klant centraal klantcontact klantervaring klantgericht klantgerichtheid klantinzicht klantkennis klantonderzoek klantpanel klanttevredenheid klanttevredenheidsonderzoek kwalitatief onderzoek marketing marktonderzoek meten mobiel onderzoek mobile research Net Promoter Score nps onderzoeksmethode onderzoeksrapport online enquete online onderzoek online vragenlijst promoters superpromoters sustainable experience trends vragenlijst

Copyright © 2023 · School of Insights · Webdesign: Kleurpunt.nl